Medgyaszai Melinda

pszichoterapeuta, kognitív viselkedésterapeuta, mikrobiológus

Dr. Medgyaszai Melinda vagyok, pszichoterapeuta, kognitív viselkedésterapeuta. Érdekes úton jutottam el ide. Korán alapítottam családot. Akkoriban kisgyermekes anyaként szakmaválasztásomat a belátható, bevégezhető, ügyeletmentes, ugyanakkor magas színvonalon végezhető, érdekes munka iránti igény befolyásolta.

Így lettem mikrobiológus, majd amikor innen a tisztiorvosság, később az egészségügyi szervezés felé vitt az utam, még nem gondoltam, hogy 2011-ben ismét vissza fogok térni a kisgyermekes anyaként előnyben részesített munkaformához. Annyi év emberközeli munka után azonban már nem elégített ki a mikroorganizmusok világa, és régi vágyam volt, hogy az emberi lélekkel immár professzionális szinten foglalkozhassak. Visszaültem az iskolapadba és elméleti és gyakorlati képzést követően pszichoterapeuta lettem, azon belül is kognitív viselkedésterapeuta.

Hogy miért választottam éppen a kognitív pszichoterápiás megközelítést?

Mindig közel álltak hozzám a sztoikusok, nehéz időkben gyakran hívtam őket segítségül és a kognitív terápiák alapja valahol az ókori sztoikus filozófiában keresendő. Epiktétosz mondta, hogy

“nem a tények zavarják az embereket, hanem a tényekről alkotott véleményük.”

A kogníció az észlelést, érvelést és emlékezést felölelő gondolkodási folyamat. A kognitív terápia lelki bajaink eredetét a gondolkodásban látja. Adott karakterrel beleszületünk egy adott környezetbe – alkalmazkodunk hozzá, és az alkalmazkodás során kialakult sémákkal fogunk dolgozni egész további életünkben. Hacsak – nem megyünk el terápiára.

Ugyanakkor minden ember külön világ, története, személyisége egyedi, megismételhetetlen. Ennek megfelelően a terápia is alkalmazkodik: bár az alapok azonosak, a kiegészítő módszerek, eszközök, a hangsúlyok máshova helyeződnek. Véleményem szerint a közösen meghatározott, személyre szabott, akár eklektikus terápia szolgálja legjobban a páciens érdekeit.

Talán feltűnt a honlap főnix logója, mely nem véletlen választás, benne egy általam páciensként megélt daganatos betegségből való felépülés jelenik meg. Tudom mit éltem meg és át a küzdelem során és ezzel a tapasztalattal felvértezve hitelesen nyújthatok hasonló nehéz élethelyzetben lévő pácienseim számára lelki támogatást.

A koronavírus világjárvány számos ember, család életét zilálta szét. Online terápiákban végigdolgozva ezt az időszakot, egyértelművé vált számomra, hogy a fertőzések kialakulása és lefolyása, valamint az immunrendszer működése ismeretlen terület a legtöbb ember számára, holott annak lelki vonatkozásai és következményei nem elhanyagolhatóak. Mikrobiológusként a pszichoterápiás eszközök mellett számos páciensemnek tudtam segíteni pusztán teste reakcióinak értelmezésével, a kórokozók és az emberi védekező rendszerek harcának ismertetésével, a lehetséges és szükséges teendők feltérképezésével.

Az egészségügyi ellátó hálózatba beleszületve – édesanyám és testvérem is orvos – gyakorlatilag kora gyerekkoromtól sokat foglalkoztam a kiégéssel, így a szolgáltató szektorok minden területéről várom szeretettel a kollégákat is, akik szeretnének tenni magukért és a környezetükben lévőkért.

hu_HU